Ole Mathismoen forteller om bakgrunnen for Det ville Norge - og røper noen av de rareste dyrene han vet om!

Forfatter og journalist Ole Mathismoen mener det er lettere å elske noe man har kunnskap om, og at det derfor er så viktig å lære om naturen. Det er med andre ord først når vi kjenner naturen, at vi kan føle kjærlighet for den. Derfor valgte han å skrive Det ville Norge – en oppdagelsesbok om naturen i Norge. Med seg på laget har han kunstner Esther van Hulsen, som har illustrert boka.

 

Gratulerer med ny og knallfin bok! Hva motiverte deg til å skrive Det ville Norge?


Kjærlighet til natur! Naturen vår er truet av alt fra nedbygging til fremmede arter og klimaendringer. For at vi skal endre oss og ta bedre vare på den ville naturen i Norge, må vi elske den. Det er lettere å elske noe man kan spennende ting om!

 

Hvordan velger du ut hva slags arter du skal skrive om?

 

Artene må utfylle hverandre litt, og tilsammen gi et inntrykk av hvordan akkurat den naturen er – enten de lever i en gammel skog, i fjæra eller i bygatene. Men aller viktigst er det finne morsomme, gjerne litt ukjente historier om dyrene. Dette skulle ikke bli en oppslagsbok, men en oppdagelsesbok. Da er spenning, gøye opplysninger og nye ting kjempeviktig.

 

Hva er det rareste eller morsomste dyret du vet om, da?

 

Det er veldig mange rare. En av dem er leppefiskene blåstål og rødnebb. Blåstål er hannen. Han har et harem med rødnebb-kjærester. Hvis han dør, vil en av damene skifte kjønn og bli blåstål!

 

Den var ny! Hvilke andre ting i boka tror du vil overraske leserne (som tror de kjenner norsk natur)?

 

Tja, kanskje ikke alle vet at håkjerringen først blir kjønnsmoden og kan få unger når den nærmer seg 150 år. Eller at mer enn fire tusen arter i skogen trenger store døde trær for å leve eller at folk i gamledager trodde de ble rike og lykkelige hvis en låvesvale bygde rede oppunder husmønet ditt. At bjørkemus bare er seks centimeter lang og at den største meitemarken i Norge kan bli 30 centimeter lang!

 

Hvorfor er denne boka viktig?

 

Det er både spennende og gøy å kjenne naturen bedre. På skolen lærer man litt om økosystemer og fotosyntetese. I denne boken er det masse kunnskap om de kule dyrene og plantene som lever i disse økosystemene. Det er våre barn som må rydde opp i norsk natur etter oss som er voksne. Jo mer de kan, jo mer vil de redde når de blir større. Hvor ellers får du vite at beveren har 23 000 pelshår på hver kvadratcentimeter!

 

Hvem mener du boka passer for?

 

Jeg tenker den er perfekt for alle fra 5–6 år til 12–14. Men, og dette er jeg helt sikker på: De fantastiske tegningene og de spennende tekstene gjør at boken passer for alle som vil vite litt mer og nyte herlige kunstverk fra naturen. Altså opp til 100+.

 

Hvorfor bør folk lese denne boka?

 

For å ha det gøy. Lese kule fakta, le litt, si litt “wow” og lære nytt samtidig. Tenk å bli litt kjent med tangsnellene. Denne superrare lange tynne fisken som er naturens superpappa. Mor stikker av så snart eggene er ferdig befruktet, mens pappa må ruge ut og passe på ungene.

 

Hva overrasket deg mest under arbeidet med denne boka?

 

Hvor utrolig mye spennende om naturen vi aldri lærer på skolen eller når vi leser aviser og bøker. Det er så lett å bli imponert. Av snøuglen som flyr 250 mil for å legge egg eller elvmuslingene som ofte blir mer enn 150 år gamle. Eller den brune sommerfuglen Juttas ringvinge. Den er larve i to år før den blir sommerfugl. Og arten flyr bare i oddetallsår som i 2021 og 2023. Neste gang det er håp om å se den fly i Norge er i 2025.

 

Da får vi gjøre det vi kan for å få med oss Juttas ringvinge i 2025! Takk!

 

Ble du nysgjerrig på boka? Les mer om den her.