Les om hvordan Esther van Hulsen klarer å tegne så livaktige dyr, og hva som har overrasket henne med norsk natur!

Kunstner og illustratør Esther van Hulsen tegner på papir og lerret, og holder seg langt unna digitale tegnebrett. Hun oppfordrer andre illustratører til ikke å være for avhengig av fotografier i tegneprosessen. Sammen med forfatter og journalist Ole Mathismoen, er hun aktuell med praktboka Det ville Norge – en bok om den mystiske, morsomme og magiske naturen i Norge.

 

Gratulerer med ny og knallfin bok! I Det ville Norge er det mange flotte og naturtro illustrasjoner av dyr. Hvordan går du frem for å tegne dyr og arter mest mulig tro til slik de ser ut?

 

Jeg har tegnet dyr siden jeg var veldig liten, og er derfor ganske kjent med deres anatomi og utseende. Men jeg jobber fortsatt mye med å undersøke hvordan dyrene ser ut. Jeg besøker museeer og skisser utstoppede dyr, drar til dyreparken for å tegne og fotografere levende dyr. Og hvis jeg er heldig, ser jeg dem ute i naturen sånn at jeg kan ta bilder og observere dem der. 

 

Og om du skal tegne et dyr du ikke har sett før, hvordan gjør du det?

 

Hvis det er mulig, prøver jeg å finne disse dyrene før jeg begynner med tegningene. Dette kan være i dyreparker eller museer. Ellers kan jeg se på naturdokumentar eller lete etter bilder på internett.

 

Hva er det vanskeligste dyret å tegne?

 

Jeg synes at rovfugler, ugler og hunnene til orrfugler og tiur er ganske krevende å tegne. Det er fordi de har så utrolig kompliserte mønstre på fjærene sine. I tillegg har de fjær, som ikke er som pels, hvor det bare er å ”tegne store overflater med hår”. Fjær er individuelle deler, som må tegnes hver for seg. Hvis fuglene er ganske ensfarget, er det lettere. Men hvis det da er mange striper, prikker og flekker på disse fjærne, blir det utfordrende.

 

Og hva er det morsomste dyret å tegne?

 

Jeg elsker å tegne hval og delfiner, og også hester. Ulv og store kattedyr er også noen favoritter. Disse dyrene er så grasiøse og beveglige, som er gøy å prøve å fange i en tegning.

 

Hvor mye tegner du i løpet av en dag?

 

Jeg tegner og maler cirka 8 timer per dag. Det er fordi jeg er heltidskunstner - og illustratør. Så dette er jobben min, og så er arbeidsdagene mine som i andre jobber, fra ca 07.00 til 17.00.

 

Tegner du på papir eller digitalt?

 

Jeg er ganske «old school» og er mest tiltrukket av tradisjonelle kunstformer. Alt jeg tegner og maler er på papir og lerret, så ingenting digitalt. Det eneste digitale jeg gjør er å skanne bildene.

 

Hva vil du si til andre som ønsker å jobbe som tegner/maler/illustratør?

 

Prøv å ikke være for avhengig av fotografier. Jeg ser at det i dag er en tendens til å tro at de beste tegningene er de som ligner mest på foto. Men å kopiere et bilde er ikke ekte kunst. Man lærer veldig mye av å tegne fra ekte og levende ting. Det er ikke lett! Men man blir en veldig flink kunstner av det.

 

Hva er det rareste dyret du vet om?

 

Jeg synes nebbdyret er fantastisk rart. Et pattedyr med nebb, som legger egg, som i tillegg er giftig! Men det lever også en del merkelige vesener i dypehavet, som marulker og dumbo-blekkspruter. Og hva med grønlandshaien, eller håkjerring, som den blir kalt. En veldig langsomt svømmende hai som kan leve over 400 år!

 

Hva i norsk natur har du blitt mest overrasket over?

 

At nesten all norsk natur egentlig er temmet. Det finnes virkelig ikke mye «ekte» natur lengre, ei heller natur som aldri har blitt berørt av mennesker. For eksempel er nesten all skog i Norge plantet. Det er litt trist, fordi selv om det er mye av skog og natur, så er det egentlig ikke så vilt.

 

Hva overrasket deg mest under arbeidet med denne boka?

 

Hvor utrolig mange dyre- og plantearter som egentlig lever i Norge. Jeg tror vi kunne ha laget flere bøker til med helt andre arter som ikke kommet med i denne boken. Hvem vet, kanskje vi skal gjøre det?

 

Vi krysser fingrene for det! Takk!

 

Esther van Hulsen er opprinnelig fra Nederland men har vært bosatt i Norge i en årrekke. Her er hennes egen nettside dersom du vil lese mer om hennes andre kunstprosjekter.

 

Her kan du lese mer om, og bestille, boken Det ville Norge. Ble du nysgjerrig på hva Ole Matismoen har tenkt på da han jobbet med tekstene til boka kan du lese et intervju med ham her.