John Boyne
© Foto: © Chris Close

John Boyne

John Boyne ble født i Irland i 1971. Han har skrevet ti romaner for voksne, fem for barn og unge, og en novellesamling.

Gutten i den stripete pyjamasen ble en Sunday Times og New York Times bestselger, den var den mestselgende boken i Irland i 66 uker, og vant to Irish Book Awards, blant mye annet. Den ble med stor suksess filmatisert av Miramax, og over 7 millioner eksemplarer av boken har blitt solgt verden over.

Johns andre romaner er også prisbelønte og internasjonale bestselgere. Hans romaner er utgitt på over 45 språk. Han er gift og bor i Dublin.

Anmeldelser

"Det er en god bok. En pageturner om et spesielt liv. Hjertets usynlige stormer er Irland på godt og vondt."
 
Nora Steenberg, Bok365.no
"Like mykje som ei livsforteljing om Cyril Avery er romanen eit storslått portrett av eit land og ei tid."
Ingvild Bræin, Dag og Tid
«En bredt anlagt og underholdende roman med en alvorlig undertone og samtidig stor fortellerglede.»
Irene Nørberg, Østlands-Posten
"Det er en god bok. En pageturner om et spesielt liv. Hjertets usynlige stormer er Irland på godt og vondt."
 
Nora Steenberg, BOK365
«En bredt anlagt og underholdende roman med en alvorlig undertone og samtidig stor fortellerglede.»
Irene Nørberg, Larvik bibliotek, Østlands-Posten
"Like mykje som ei livsforteljing om Cyril Avery er romanen eit storslått portrett av eit land og ei tid."
Ingvild Bræin, Dag og Tid
”Fremragende fortelling om det berømt dramaet (…)Det er gledelig å konstatere at romanen er usedvanlig vellykket. Selv om vi kjenner historiens utgang, vender vi side etter side, til sammen 435, i stigende spenning. Den litterære stilen kan, hvis det er mulig å forestille seg noe slikt, karakteriseres som en blanding av Charles Dickens og Mark Twain: En velkomponert sammensetning av dramatisk samtidshistorie med sentimentale innslag og besk, folkelig humor.”
Arne Dvergsdal, Dagbladet
”Som alle betydelige diktverk krever også John Boynes roman Mytteriet på Bounty ganske mye av leseren. Til gjengjeld får man nesten ubegrenset rikdom igjen.(…) I tillegg er den – stadig i likhet med Moby-Dick – en spennende og drivende godt fortalt sjøroman. Kirsti Øvergaards oversettelse tar meget godt vare på alt dette; både friskheten, dramatikken og ettertenksomheten er i god behold.”
Kjell Olaf Jensen, Barnebokkritikk.no
”Det er den aldrende John Jackob Turnstile som ser tilbake på de dramatiske begivenhetene og fortellinga er så fengende at jeg ikke skumma en eneste gang. Det er en fryd å komme over en slik bok og det er neimen ikke ofte det skjer. Forlaget skal ha all ære for å ha brakt denne forfatteren inn i den norske bokheimen!”
elislesebabbel.blogspot.com
"Igjen overbeviser Boyne med sin fengende fortellermåte, der han ubesværet spenner ut det store dramatiske lerretet og samtidig tegner levende karakterer og situasjoner. Ved siden av sine dyktige håndgrep rent fortellermessig, viser han en egen følsomhet når det gjelder å beskrive både grusomheter og den andre siden som vi gjerne kaller menneskelig, men som altså er langt fra selvsagt menneskelig. (...) Det er ingen overdrivelse å si at han gjør den tradisjonelle gutteboken aktuell på en ny måte."
Mette Hofsødegård, Aftenposten
”(...) en intensitet som gjør det umulig å legge den fra seg. Forfatteren beskriver personene så gjennomført at vi får følelsen av at vi kjenner dem personlig, og blir sinte, triste og glad på deres vegne. Det er også omfattende miljøbeskrivelser som gjør det lett å forestille seg denne verdenen. Boken er absolutt verdt å lese!”
Oda Lauten, Aftenposten, Si ;D
”Her er det spenning og dramatikk fra først til sist, velskrevet og med mesterlige skildringer som river oss med.”
Audun Mosevoll, DagenMagazinet
"Mytteriet på Bounty" er en god fortelling som det er lett å la seg underholde av.”
Tone Lilleenget By, Litteraturavisen Bokstaver.no

Bibliografi

2018 - Hjertets usynlige stormer

2018 - Hjertets usynlige stormer

2016 - Gutten på toppen av fjellet

2010 - Mytteriet på Bounty

2006 - Gutten i den stripete pyjamasen