Barn som smiler og ler tar imot mer kunnskap enn bekymrede barn. Derfor anbefaler Mathismoen å bruke humor, glede og undring når man skriver om alvorlige ting for unge folk.

Det har Ole Mathismoen, forfatter og journalist, erfart gjennom en årrekke med formidling av naturkunnskap. Her kan du lese mer om bakgrunnen for at han har skrevet Det ville Norge.

 

I boken Det ville Norge, og den engelske utgaven Nordic Nature, tar jeg med meg ungene inn i norsk natur. De får lære masse som definitivt ikke står i skolebøkene eller i oversatte naturbøker.

 

Boken er nesten helt fri for problemer. Det er med fullt overlegg. Det er nok kriseprat rundt barn.

 

Hvis man vet hvor man skal se er det overraskende mye humor og glede i både naturkrisen og klimakrisen. En mark som smiler mens den gnafser i seg et vissent blad er litt gøy, faktisk. Eller en litt overrasket mark som blir delt i to og spør leseren hvilken del som overlever. Forparten, så klart. Ingen klarer å spise med rumpa.

 

Men selvsagt har jeg en baktanke med å fortelle dem om hvorfor øyenstikkeren ikke kan gå på kino (den har så bra syn at en kinofilm ville se ut som tusenvis av enkeltbilder, og aldri bli en film) eller hvorfor sommerfuglen Juttas ringvinge bare flyr i partallsår som 2022 og 2024, mens de i Trøndelag bare flyr i oddetallsår.

 

Baktanken er å lære dem mest mulig om norsk natur. Spennende og artige historier er perfekt for å skape bilder som blir lagret sammen med all annen kunnskap.

 

Naturen i Norge og Norden er helt spesiell. Det lever få arter her, sammenlignet med regnskoger, tropiske korallrev og afrikanske savanner. Men mange av dyrene og plantene er blant verdens tøffeste, raskeste, smarteste og mest utholdende. De tåler kulde, varme, regn og snø. De klarer seg med lite mat og er gode til å gjemme seg. Mange er nysgjerrige på norsk og nordisk natur, derfor er det morsomt at vi nå utgir en engelsk utgave av Det ville Norge som heter Nordic Nature. Den er beregnet både på turister som kommer hit og til de som gjerne vil gi en gave til familie og venner i andre land.

 

En ting er at ungene får kunnskap de kan briljere med i skolestiler og etter hvert på naturfagsprøver – men viktigst er at det former dem som mennesker.

 

Drømmen min er at de har en herlig lesestund når kunnskapen kommer inn, og at de som voksne vet mye om naturen. Det vil kanskje gjøre at de sier nei til at mer av norsk natur ødelegges. Det er dagens barn som må rydde opp etter oss voksne. De er bedre rustet til den jobben med kunnskapen i Det ville Norge.

​​                                                                     

Mange barn kjenner Grønne Greier-universet med flere bøker og Jenny Jordahl og meg selv som tegnseriefigurer - på besøk alt fra i vinterskogen og gjenvinningsstasjonen til maurtua og under bakken hos markene. Kanskje det også gjør til at flere barn finner frem til denne boken.

 

Det ville Norge har som nevnt få problemer. Mest glede, og den er illustrert med de fantastiske tegningene til kunstneren Esther van Hulsen. Tegningene er en blanding av fortidens oppdager-illustrasjoner og nåtidens kunnskap. De burde henge i et hvert klasserom! Hun vant også Kulturdepartementets Illustrasjonspris 2023 for denne boken.

Her kan dere lese mer om hvordan tegneprosessen til Esther er.

 

De neste årene skal jeg helt sikkert utforske videre og lage enda flere flotte og lærerike bøker om naturen!

 

God lesning ønskes dere fra Ole Mathismoen