Tegneserier er svært populære blant norske barn og ungdommer. Men hva er egentlig så spesielt med tegneserier?

Av de 20 mest lånte bibliotekbøkene det siste halvåret var 18 tegneserier, så det er helt klart at tegneserier er favoritten til mange barn. Hva skiller egentlig tegneserier fra opplevelsen av å lese en bok, se en film eller å bla i en billedbok?

Vi kan dele svaret inn i tre deler:

  1. Tegneserier skaper leselyst — de fenger lett, og er egnet for både de som leser mindre og de som leser mer. 
  2. Tegneserier lærer barna aktiv, multimodal lesning og fortolkning — hvordan bilder og tekst kan snakke sammen.
  3. Tegneserier er noe helt spesielt — de har en unik formidlingsform som åpner for nye muligheter til å fortelle en god historie.

 

Tegneserier skaper leselyst

Når man vurderer å lese en ny bok, sitter man med mange spørsmål: I hva slags verden foregår den? Hvordan ser karakterene ut, og hva slags type personer er de? Er dette en morsom bok, eller en fortelling som vil suge deg inn i universet sitt?

Løsningen er gjerne å bla noen sider i boken, i tillegg til å kikke på omslag og baksidetekst. Hvis barna blar i en tegneserie, vil de fort få inntrykk av hva slags fortelling de har for hånden. Historiens univers åpner seg når man åpner boken: Handlingen står fram visuelt, og viser deg fart og action, karakterer på reise gjennom fargesprakende landskap, eller venner som møter store farer. Hovedpersonen hilser på deg mens han rømmer fra kjøttetende planter (FRNK, Jack i jungelen), eller kanskje mens hun kjemper mot et mystisk monster (Amuletten, Lightfall).

Kort sagt; tegneserier gir barna et godt førsteinntrykk. Her er det lett å finne noe som fenger for hver enkelt leser.

Tegneserier appellerer i nesten like stor grad til de som leser ofte, de som leser innimellom, og de som leser sjelden. Det betyr at tegneserier treffer bredt. For de som synes mye tekst er avskrekkende, men også har vokst litt i fra enkle billedbøker, kan en fin blanding av tekst og bilde være akkurat det som trengs for å vekke leselysten. Det er lett å knytte seg til karakterer man kan se, og verdenen man trekkes inn i er ofte visuelt slående. Samtidig er man ikke på egen hånd med bildene—her er det nok tekst til at det hjelper barna å utvikle gode leseferdigheter.

 

Tegneserier fremmer aktiv lesning

Dagens verden er multimodal og full av digitale inntrykk. Det å tilegne seg tidlig forståelse for sammensatte tekster er til stor hjelp. Når man leser en tegneserie må man tolke både visuelle tegn, som ansiktsuttrykk, komposisjon, bevegelse mellom og innad i panelene, samt litterære tegn, som ordbruk, tonefall og tegnsetting. 

Lesing av tegneserier er aktiv lesning. Det finnes både et visuelt og et verbalt narrativ, og disse utvikler seg parallelt, men ofte ikke-synkront. Leseren må dermed veksle mellom å lese og å se etter informasjon i bildene. Ofte kan det være skjulte detaljer i bakgrunnen, som kan gi ekstra informasjon eller sjarmerende bonusmateriale (Tips: Følg med på katten Nimm i bakgrunnen i Lightfall-serien). 

I en tegneserie får leseren muligheten til å se det hovedpersonen ser, uten at det alltid må beskrives med ord. Følelser kan i større grad tolkes ut ifra karakterens ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Dette er en styrke fra film og andre visuelle medier. Samtidig er teksten et viktig virkemiddel, og bidrar med en stemme til fortellingen. Lesning av tegneserier skaper god tekstkompetanse og leseglede, og lærer barna at lesing kan være gøy.

 

Tegneserier som en annen type fortelling

Tegneserier bygger på virkemidler fra både litteratur og visuelle medier, og tekst og bilde støtter seg i hverandre. I tillegg gir formatet helt egne muligheter til å fortelle en historie på morsomt og engasjerende vis. 

Tegneserier har stor frihet når det gjelder bruk av kreativ font, lydeffekter og andre visuelle virkemidler, og de kan leke seg med hele siden. Det er gode muligheter for metafiksjon og å bryte «den fjerde veggen» gjennom å leke seg med panelene, snakkeboblene eller fortellerstemmen, noe som kan skape humor og understreke poeng i historien.

Når det gjelder sjanger spenner tegneserier bredt, og det finnes tegneserier på norsk innen alt fra fantasy og science fiction til humor, action og vakre, introspektive fortellinger. En godt skrevet tegneserie bruker særpreget ved formatet til å styrke historien. Her finnes det noe for alle—både barn, ungdom og voksne.

 

Tegneserier er rett og slett fantastiske!

 

Vil du lese enda mer og se hvor vi har hentet statistikk fra kan du sjekke lenkene under:

Her kan du se utlånsstatistikken fra norske bibliotek vi refererer til.
Undersøkelse om hvordan tegneserier fenger ulike lesere og hva som inspirerer barn til å lese kan du lese mer om her.